Bønderne, forbrugerne og maden

I disse kogalskabstider hvor man snart ikke tør spise noget som helst er der en ting som i allerhøjeste grad undrer mig : nemlig den "leg" man kunne kalde "hvem har aben" ?
Hvis vi starter i produktionsleddet (bønderne og deres leverandører, som for en stor del ejes af de danske landmænd) synes jeg det er beskæmmende at de straks forsvarer sig med at "myndighederne jo har godkendt vore produktionsmåder" og derfor er de stakkels bønder berettiget til yderligere landbrugsstøtte (læs: socialhjælp). Bønderne kan, i egen selvforståelse, IKKE drages til ansvar for de økologiske og ernæringsmæssige katastrofer som deres industri(landbrug)fører med sig........nej, det må samfundet betale for !

Tænk hvis 1800-tallets landmænd havde haft den samme indstilling og overladt alt initiativ og ansvar til andre .....

Næste led i kæden er forhandlerleddet (f.eks. FDB eller Dansk Supermarked - her forsvarer man sig med at "forbrugerne" KUN ser på prisen og ikke varenes kvalitet og derfor er det OK at sælge varer som er mere eller mindre skadelige - bare der er fortjeneste....

Det sidste led i kæden er forbrugerne (dvs DIG og mig!). Her har jeg de sidste år iagttaget hvorledes mange mennesker bruger meget tid på at finde de billigste varer uanset oprindelsesland, produktionsform eller mængden af kemi der er anvendt. Det har undret mig at de samme mennesker gladeligt kører langt i deres dyre blikdåser for at spare lidt ved indkøbet af den mad som er forudsætningen for at kunne leve.
Er en lakeret og forkromet blikdåse virkelig vigtigere end maden ?

I følge alle opgørelser bruger vi i dag mindre og mindre af vor disponible indkomst på mad ...... kan det virkelig passe at det for DIG udelukkende er prisen som afgør DINE valg af madvarer ?

*hmm....z@tir undrer sig ....*

tilbage til indhold
Tilbage til indhold

Opdateret d. 6.2.2001