Hvad chat kan være - og sommetider oss' er

Som nævnt andetsteds på disse sider kan mennesker have mange forskellige motiver til at chatte... Mine motiver er nok et sammensurium af både det ene og det andet: en nydelse ved legen med sproget - glæden og moroen ved at være med til noget fis og ballade, at bruge min barnlighed med hele min voksne erfaring, viden og kunnen - en mulighed for at "møde" mennesker jeg ellers aldrig ville have truffet - sjovet ved at flirte - og ikke mindst: muligheden for at jeg en dag falder over en "miljonøse" .... hvor sympatien er gensidig. Det sidste er vel (?) ikke noget uvæsentligt motiv for mange af os "singler", vi vil gerne finde os en partner og håber måske på at dette kan ske via chatten.....
Det kan også forekomme ....i mine ca tre år som regelmæssig chatter (mest på Forum >30, >40 og senior) har jeg efterhånden været vidne til mange møder mellem mennesker hvor der er opstået sød musik og pludselig en dag var de par, købte bolig og flyttede sammen - jeg har set mange forhold holde, men er også stødt på par hvor det ikke kunne bære ... (du veeee' : næst'n som u'e i liiivet *S* )

Jeg har set hvordan en god stemning på chatten kan få tingene til at gro - venskaber opstå, fester og anden kalas afholdt her og der - fællesskaber styrkes. Små lune akvarier, med udgangspunkt i cyberspace, hvor mennesker stortrives og smilet er den foretrukne grimasse.
Desværre har jeg også erfaret hvor sårbare den slags akvarier er...det kan være en "udefra" som vil ind til de andre og tror at det kommer man ved at smadre glasset - eller det kan være at dem inde i akvariet opfører sig klodset og maser så meget at glasset revner...

(Jeg forholder mig mest til det som foregår i det "offentlige" rum (sort) - vel vidende at der i de "private" (røde)rum foregår en masse som jeg kun har et rudimentært kendskab til, omend jeg dog ikke kan undgå at bemærke de røde hanhunde der kaster sig over alt som kunne tænkes at være kvindekød - nogle mere elegant end andre...bar'..spør'..zit@r
Min erfaring med hunde er at de er stædige og ihærdige, men ikke dumme - så hvis ikke der var noget "mad" rendte de vel ikke rundt i baghaverne og snusede?
Selv foretrækker jeg at lære folk at kende i "sort", og megen "rød snak" bliver det sjældent til idet jeg så hellere vil e-maile eller snakke i telefon og evt senere mødes ansigt til ansigt - måske til en chatsammenkomst - måske over en kop kaffe eller en middag i byen...)

Tilbage i akvariet...

Med udgangspunkt i at man kommer længere med et smil, med hjælpsom- og imødekommenhed, en lun bemærkning og et nærvær kunne man spørge sig selv: Hvad skaber en god chat ?

Et spørgsmål med mange svar.......

Jeg har erfaring for at velkomsthilsner til alle (!) som logger på kan være med at få dialogen i gang og derfor forsøger jeg som regel at hilse på dem der kommer ind i rummet.
Selv går jeg sjældent i rødt uden invitation, jeg ved HVOR forvirrende det kan være at logge på og så blive "overfaldet" af en stak røde hanhunde med tilbud om mere eller mindre obskure ydelser og jeg har meget svært ved at skrive i rødt med flere personer på en gang.
Måske er det ikke så smart at have ICQn eller lign. tændt når man logger på chatten - det er ligesom nærværet har det med at forsvinde og de andre har det med at "opgive" en som tit er logget på - men som ikke svarer fordi opmærksomheden er på ICQ'en ......
Sladder kan ødelægge alle former for samvær - også chatten, så jeg vil her opfordre DIG kraftigt til altid at overveje hvad du fortæller videre om andre chattere !!
I mine år som chatter har jeg set lidt af hvert, tidligere var det muligt at "floode" - man skrev et eller andet og holdt RETURN-tasten nede og alles skærme blev så fyldt op med een (gentagen) bogstavrække, der har i tidens løb været enkelte som har tilbragt timer med at sabotere andres chat. De store chatssteder har derfor indført forskellige forholdsregler for at forhindre den slags, så desperados må ty til andre virkemidler for at få opmærksomhed.
Ofte er "provokatører" teenagedrenge, som ønsker opmærksomhed. Giv dem den - MEN: på en kærlig måde og lav lidt sjov med dem så plejer de at falde til ro eller skride. Det nemmeste og dummeste er at "bide på" , lade sig provokere og hidse op - det er lige hvad de forventer og måske(?!) ønsker.
En anden og betydelig sværere sag er mennesker som har cyberforelsket sig uden at dette er gensidigt....eller måske er de forsmåede ....det kan gøre ondt og smerten kan afstedkomme meget had og vrede som så projiceres ud på chatten. Måderne hvorpå dette kan foregå er utallige - en ofte benyttet er at "copycatte" dvs logge på i en andens navn og på den ene eller anden misbruge dette. Copycatting betragter jeg som en af de største synder. Det kan totalt ødelægge stemningen i et chatrum og bør til enhver tid fordømmes. Vel at mærke HANDLINGEN ikke PERSONEN - det der med "livstidsdomme" er jeg ikke så meget for. Jeg synes at alle har ret til at være på chatten, men man kan have belastet sit nick så meget at der ikke er andet at gøre end at starte forfra med et nyt.

Jeg tror også det er klogt at holde sig for øje at andre kan have helt andre motiver til at chatte end en selv. Mange er udelukkende fokuseret på at finde sig en partner her og nu og ikke noget andet, de opfatter måske nærmest chatten som et supermarked hvor man har sine forbrugerrettigheder (gratis - i øvrigt!) og hvor ingen må stå i vejen for ens adgang til varene på hylderne. (her kommer hele snakken om køn og kønsroller ind - det vil je' ævl' om senere !)
Det kan være svært at erkende at chatten IKKE er et supermarked med masser af varer og frit valg på alle hylder, og at der ofte er nogen som giver en svar på tiltale hvis man ytrer sin skuffelse.
Sidst bør der vel erindres om at chat i bund og grund ikke er andet end bogstaver på en skærm - resten er noget VI lægger til.....

tilbage til indhold
Tilbage til indhold
Opdateret d. 6.2.2001